1. Søborg Gruppe

Hjemmespejd

1. Søborgs hjemmespejdforløb er startet. Øverst på siden er en video med information til forældre. Lige under den er en video til spejderne, der forklarer konceptet i øjenhøjde. Under det, er der links til de første opgaver for alle aldersgrupperne.

Hej forældre i 1. Søborg Gruppe,

Mit navn er Niels. Jeg er én af de to gruppeledere i 1. Søborg. Sammen med nogle af de andre spejderledere, har vi kigget lidt på hvordan vi kan lave spejderaktiviteter og holde gang i spejderånden selvom der er coronavirus i hele Danmark, og vi derfor ikke kan mødes nede i hytten til spejdermøder som vi plejer. Det kan I se herunder. Der er også en video til jeres børn, som forklarer konceptet til dem, og vi har forsøgt at gøre meget for at spejderne selv kan lave så meget af aktiviteterne som muligt – men måske får især de yngste brug for lidt forældrehjælp engang imellem.

Først og fremmest vil jeg minde om regeringens anbefalinger for hvad vi skal gøre nu hvor der er coronavirus i omløb. Husk at vaske hænder, hoste i ærmet, og lade være med at mødes med for mange forskellige folk. Der er nogle særlige anbefalinger for børnefamilier. Regeringen siger ikke at man helt skal lade være med at mødes med andre, men anbefaler at det er de samme børn man laver legeaftaler med igen og igen, så man ikke spreder smitten til mange forskellige. De anbefaler at man leger udenfor, leger på måder hvor man ikke kommer alt for tæt på hinanden og husker at vaske hænder grundigt efter leg.

Vi håber at I alle sammen har det godt, både dem af jer der er i hjemmeisolation med børnene, dem der arbejder hjemmefra, og dem der varetager kritiske opgaver. Hvis der er noget vi som spejdere kan hjælpe med i denne tid, må I endelig sige til. Det kan være både stort og småt. Mangler I nogen til at købe ind til jer, fordi I er i karantæne? Eller er der andet vi kan hjælpe med, som er svært at få gjort for tiden? Vi har en masse friske spejdere, der ikke længere mødes en gang om ugen, og sikkert kan hjælpe – så længe vi kan hjælpe uden at sætte os selv i unødig fare for smitte.

Jeg skrev ud til alle jer forældre i starten af isolationsperioden, med en tekst der måske kunne give inspiration til hvad spejderarbejde kan være, selv når man er isoleret. Jeg spurgte også hvad I tænkte om spejderarbejdet, og hvad I havde brug for hjælp til. Jeg hørte tilbage fra et par stykker, blandt andet en forælder der skrev at hendes børn brugte det de havde lært til spejder til selv at holde sig i gang i isolationen, finde på sjove aktiviteter, og i det hele taget møde udfordringen det er at være isoleret med oprejst pande. Det er fedt at høre, at det har virket, de vi forsøger at lære spejderne. Jeg hørte også fra en anden forælder, der har forsøgt at sætte mere ansvar for fællesskabet på skemaet i isolationen, ved at snakke med sine spejderbørn om hvordan de kan hjælpe ved at gøre noget godt for de andre i familien. Forældren, som også er tidligere spejderleder, skrev at "her i corona-tiden er det jo som på en spejderlejr. Vi er sammen hele tiden, og skal have fællesskabet til at fungere ved at alle bidrager".

Men udover at spejder selvfølgelig er en stor del af jeres børns tid allerede, har vi også tænkt over hvad vi kan gøre for at hjælpe jer med at få lidt mere spejderånd ind i hverdagen. I første omgang bliver det i form af det nye koncept der hedder Hjemmespejd. Hjemmespejd går ud på at holde spejderaktiviteter hjemmefra. Vi er nogle ledere i gruppen der har sat os sammen på videoopkald og snakket om hvad vi kunne gøre for at lave hjemmespejd i ægte 1. Søborg-ånd. Med det mener vi hjemmespejd der har fokus på færdigheder, udfordringer, kan-selv, men også især fællesskabet. Hvordan holder vi gruppen som fællesskab i live, når vi ikke kan mødes ugentligt? Hvordan kan jeres børn fornemme at de andre i gruppen stadig er der, og stadig har noget til fælles med dem, selvom de ikke mødes en eftermiddag på mudderplænen?

På gruppens hjemmeside, hvor denne video også ligger, nemlig på siden soeborggruppe.dk/hjemmespejd, kommer vi til løbende at lægge nye aktiviteter ud. Vi regner med et par stykker om ugen, og melder dem på email til jer alle. Aktiviteterne er tilpasset de forskellige aldersgrupper, så selvom nogle af dem minder om hinanden, er der tit variationer.

Til hver aktivitet har vi lavet en video, hvor en spejderleder forklarer opgaven på et niveau som spejdere i netop den aldersgruppe gerne skulle kunne forstå. Vi ved godt at det allerede er hårdt at skulle være børnehave/vuggestue/fritidshjem udover at arbejde og få hjemmet til at hænge sammen, så vi har prøvet at lave videoerne så de er så nemme for spejderne at gå til som muligt – men især de yngste vil nok få brug for forældrehjælp her og der.

For at give lidt ekstra motivation kommer vi til at lave et helt særligt 1. Søborg Hjemmespejd-mærke, som man kan få hvis man løser alle opgaver for ens aldersgruppe.

Vi håber I vil hjælpe jeres børn med at komme godt i gang med vores aktiviteter. Vi har lavet en hel forklaringsvideo til spejdere i alle aldre, der gerne skulle forklare konceptet i forståeligt sprog for dem. Derudover må I gerne hjælpe med f.eks. at sætte dem i gang med at se den første aktivitetsvideo, og forklare dem konceptet hvis de har spørgsmål.

Vi håber I har det godt derude og passer på hinanden i isolationen! Og hvis I har spørgsmål, må I endelig skrive til os på hjemmespejd@soeborggruppe.dk.

Hej spejdere i 1. Søborg Gruppe,

Mit navn er Niels. Jeg er én af de to gruppeledere i 1. Søborg. Sammen med nogle af de andre spejderledere, har vi kigget lidt på hvordan vi kan lave spejderaktiviteter og holde gang i spejderånden selvom der er coronavirus i hele Danmark, og vi derfor ikke kan mødes nede i hytten til spejdermøder som vi plejer.

For tiden er Danmark ramt af en pandemi. En pandemi er en sygdom der spreder sig helt vildt hurtigt og over hele verden. Ligesom mange andre steder er vi derfor blevet bedt om at isolere os, og sørge for ikke at komme for tæt på for mange andre mennesker. Det gør vi for ikke at smitte hinanden med coronavirussen, som er i omløb.

Man kan have coronavirussen uden at have nogen symptomer. Så nogle mennesker ser slet ikke syge ud, selvom de har virussen. Andre mennesker får det lidt som hvis man er forkølet, eller hoster en del. Og så er der nogle mennesker der får det meget slemt og kan få svært ved at trække vejret. Det er der virussen bliver farlig. Selvom man ikke ser syg ud overhovedet kan man stadig smitte andre, og det kan være de bliver rigtig syge. Det er derfor vi holder os isoleret.

Den danske regering har nogle anbefalinger, vi alle sammen kan følge for at hjæple med ikke at sprede smitten. Vi skal være gode til at vaske hænder, og gøre det hver gang vi kommer hjem udefra. Vi skal prøve at undgå fysisk kontakt med de folk vi ikke er isoleret sammen med. Vi må altså gerne give kys og kram til mor og far, hvis vi er isoleret sammen med dem, men vi skal helst ikke give krammere til vennerne hvis vi tilfældigt møder dem. Hvis vi skal hoste, er det vigtigt at hoste i et lommetørklæde eller i ærmet, og ikke på hånden. Hvis vi er syge er det vigtigt at blive hjemme så længe vi virker syge, så vi ikke risikerer at smitte andre. Og vi skal være særligt opmærksomme når vi er offentlige steder med mange mennesker, så vi ikke kommer til at smitte dem eller blive smittet.

Hvert år på vores oprykningsdag, lover alle jer spejdere, og os ledere, at overholde spejderloven. Én af de ting vi lover at gøre vores bedste for er at være hensynsfulde og hjælpe andre. Det kan vi blandt andet gøre ved at sørge for ikke at sprede smitten. Vi lover også at tage ansvar i familie og samfund, og det betyder også at hjælpe hele familien med ikke at blive smittet, men også med at have det godt med hinanden, når vi pludselig ses meget mere i løbet af dagen. Så det kan være værd at tænke over hvad du, som spejder, kan gøre for at dine forældre eller søskende har det godt og er glade.

Og nu til det sjove. Nogle af os spejderledere fra gruppen er gået sammen om at finde på nogle spejderaktiviteter man kan lave derhjemme. Vi har især prøvet at tænke over hvordan man kan lave noget fælles med de andre spejdere, selvom man ikke mødes fysisk.

Denne her video af mig ligger på en side på 1. Søborgs hjemmeside, nemlig soeborggruppe.dk/hjemmespejd. Lige nedenunder videoen, kan I finde knapper til hver af aldersgrupperne. Vi kommer til løbende at lægge nye opgaver ud til hver aldersgruppe, som både tester færdigheder, fællesskab, ansvar og kammeratskab, og vi håber I vil være med. Og jo, selvfølgelig, så er der også et mærke i vente til dem, der løser alle opgaverne for deres aldersgruppe. Der er en beskrivelse af hver opgave ind på siden. Hvis I har spørgsmål, må I eller jeres forældre gerne skrive os en email til hjemmespejd@soeborggruppe.dk.

Vi håber I vil tage på eventyr med os, og hjælpe med at holde 1. Søborg Gruppe i gang, selvom vi ikke kan ses nede i hytten. Og så glæder vi os rigtig meget til at komme over på den anden side at smitten her. For det kommer vi nemlig. På et tidspunkt går det over, og så kan vi ses nede i hytten til normale møder igen.

Klik videre nedenfor!